Tam Sürümü Gör : Noel Bayraminiz Mübarek olsun!
Evet biraz provokatif bir baslik sectim farkindayim. Ama maksadim da zaten provake edip bu basliga oldugunca dek insanlari cekip okumalarini saglamak.
Televizyonlarda ve basinda bu günlerde son yillarda gördügümüz gibi Noel babalari, neol agaclarini, süslenmis agaclar ve üzerine hatta sari bir yildizin yerlestirilmis noel agaclarini görebiliyoruz.
Reklamlarda Jingle Bells gibi sarkilar calinmakta ve sokaklar isiklarla süslenmis durumda.
Belki bir cogumuz noel in yada noel bayraminin yada noel babalarin ve noel agaclarin ne demek oldugunu bilmiyoruz.
Evvela sunu aciklamakta fayda var. Noelin ingilizce cevirisi = Christmas dir. Christmas kelimesi icinde Hristiyanlik kelimesi yatmaktadir gördügünüz gibi. Almancasi ise Weihnachten dir.
Christmas her sene 24.12. tarihinde kutlanir ve bu tarih hristiyanlar tarafindan "Kutsal Gece" olarak kutlanir. Hristiyanlar bu gün aksamlari kiliseye giderler ve daha sonra evlerinde aileleri ile Noel i kutlarlar. Her hristiyanin evinde bir Noel agaci bulunur. Bu agac cesitli süslerle süslenir ve üzerine ise bir sari yildiz yerlestirilir. Bu yildiz Hz. Isa nin dogusunu simgleyen yildizdir. Bu yildizin dogdugunu ve parladigini gören o zamanin üc kutsal krali Hz. Isa y aramaya konulurlar. Bu yildizin hikayesi de budur.
Noel bayrami günü yani gecesi Noel baba sözde her Hristiyanin evine girer ve cocuklar uyurken Noel agacinin altina hediyeler koyar. Bu aslinda daha cok insanlari alis verise tesfik etmek icin sonradan Coca Cola ve Amerikalilarin üretmis oldugu bir figürandir.
Hristiyanlar Noel i yani 24.12 de kutlar yani bizde oldugu gibi 31.12 de degil.
Zaten Noelin yilbasi ile uzaktan yakindan alakasi yok. Lakin bizdeki bati özentisi yüzünden bu Noel olayi yilbasina monte edilmis ve herkes bu Noel in yilbasi ile alakali birsey oldugunu zannediyor.
Almanyadaki yasayan türkler olarak burada almanlarin Noeli nasil kutladigini görüyoruz, bizi en cok üzen ise artk Türkiyenin bazi sehirlerinde Avrupanin sehirlerinden bile asiri derecede bu ise yanlis bir bilgi altinda önem verilmesi.
Kisacasi Noel ile alakali birsey yapan her kisi Hristiyanlarin bayramina ortak olup onlara benzemektedir.
Peygamberimizin bir hadisinde ise kisaca söyle denilmekte. Kim bir kavime benzemeye calisirsa o onlardandir. Yani kim noel veya yilbasi gibi etkinlikler kutlamaya calisir yada onnlara özenti duyarsa kisacasi o kavimden yani hristiyanlardan birisi olmaktadir.
Umarim bazi bilgiler aktarabilmis oldum, gerci kayseride bu olayin fazla önemsendigini düsünmüyorum ama yine de bir iki kisiyi uyarabilirsek faydadir diye düsünüyorum.
Kusuruma bakmayin.
38AhmetK.K
23.12.2009, 19:27
benim icin noelin tek bir özelligi var
oda okullarin 2 hafta tatil olmasi :O
benim icin noelin tek bir özelligi var
oda okullarin 2 hafta tatil olmasi :O
Sen Avrupa da mi yasiyorsun yoksa Türkiye de mi?
38AhmetK.K
23.12.2009, 19:30
tatil olduguna göre avrupada yani almanyada :)
sahintoker
23.12.2009, 19:52
noel bahane vodka şahane gibi şeyler.Hiç haz almam bi anlamı yok telaş yapmam 1 ocak veya 14 mart farkı yok sadece ocak ayı biraz soğuk.
noel bahane vodka şahane gibi şeyler.Hiç haz almam bi anlamı yok telaş yapmam 1 ocak veya 14 mart farkı yok sadece ocak ayı biraz soğuk.
14 mart tıp bayramı:p
beni de kahrediyor bu özenti hallerimiz.tarihimizde o kadar özenilecek kişi ve olaylar varken biz başkaları gibi yaşamaya,yazmaya,konuşmaya çalışıyoruz.
TÜRKÇE KONUŞ,TÜRKÇE YAŞA.
Peşindeyiz
23.12.2009, 20:26
Gayet evrensel bir baslik olmus, herhangi bi sakincasi oldugunu dusunmuyorum. İnsanlarimiz artik bu gibi basit konulari asmali..
Herkesin yeni yili simdiden kutlu olsun, yeni yilda Kayserisporumuz umarim daha da güclü olur!
merdanbey
24.12.2009, 00:38
yılbaşının bu hale gelmesi medyanın eseri, üzerine düşe düşe bu hale getirdiler, gerçi Kayserimizde fazla hissedilmiyor ama, bu işler yavaş ve derinden ilerliyor
Buradaki cok ince bir nokta sudur. Hristiyanlar Noel agacini diktikleri anda 24.12. tarihinde Hz. Isa nin o Noel agacina inecegine inaniyorlar ve onu bekliyorlar. Bizlerde Müslüman oldugumuza göre bu konuya cok duyarli olmamiz lazim ve Noeli yasamamaliyiz ve yasatmamaliyiz.
Tekrar ediyorum Noel in yeni yil ile uzaktan yakindan alakasi yoktur ve tamamen bir hristiyan DINI bayramidir. Tipki Ramazan ve Kurban bayrami gibi. Bazi arkadaslar bunu halen anlamis degil sanirim.
Hadi-i serif:
"Her kim baska bir kavime benzer yada benzemeye calisirsa o kavimdendir."
Hristiyan olmayi göze alan buyursun Noeli kutlasin yeni yili da kutlasin. Yeni yili kutlamak bile insani küfüre saptirir haberiniz olsun. Müslümanlarin yeni yili 1 Hafta önce girdi ama ne yazikki hic birimiz bilmiyoruz ve hic birimiz de digerinin yeni yilini kutlamadik...
Yeğen Nasrettin Hocayı Bilirmisin Bak Sana Bir Herkesin Ders alacağı Bir Fıkrasını Anlatayım Dinle
Nasrettin Hoca Evine Giderken Yolda Birisi Önüne geçmiş Hocam Hocam Demiş
Hoca Efendim ne oldu demiş Biraz önce bir adam bir tepsi baklava ile şu tarafa
doğru gidiyordu demiş hoca BANANE Demiş
Aman Hocam Nasıl Banene Dersin Baklava Senin Evine Gidiyordu
Hoca Ozaman SANANE Demiş
ali38_38
24.12.2009, 19:32
Kapatın şu konuyu Allah aşkına ya , cam ağacı falanda dikin kutlayın bari bizim gibi özenti millet eminim yoktur
hanimalik
24.12.2009, 22:12
Benim evimde kavak ağacı var o oluyormu ?
noel baba coca colanin cikradigi almanyada weinachstmann dedikleri sahis yani hayal ürünü. zaten kimse dini bayram diye kutlamiyor party yapmak icin sabaha kadar icki falan.
Kapatın şu konuyu Allah aşkına ya , cam ağacı falanda dikin kutlayın bari bizim gibi özenti millet eminim yoktur
Konu neden kapansin??? Lütfen biraz yazarken bilincli yazalim. Bu konunun acik kalmasi ve güncel kalmasi cok önemli. Su an da Türkiye de Noel in ne oldugu bile bilinmiyor. Noeli olusturup yayanlar bunu yilbasina baglamaya calisiyorlar ama bu Noel ile aslinda Hristiyanlarin dini bir bayramlarini Türkiyeye yaydiklarindan ya haberleri yok, yada bunu kasten yapiyorlar.
Ben türk tv sinde hristiyan cam agaci ve hristiyan yildizi görmekten biktim. Miilletin artik bu konuda uyanma zamani geldi.
Benim evimde kavak ağacı var o oluyormu ?
Kavak agaci da olur eger sen onu o niyet ile yaparsan her türlü agac olur. Niyet önemlidir. Niyetimize de dikkat edelim Hristiyanlara benzemeyelim.
Bizim ne yilbasimiz var nede Noelimiz var. Varsa yilbasimiz o da Hicri yilbasidir o da geceli bir hayli oldu.
ibrahim.onur38
25.12.2009, 01:56
dini bayramımız olunca 5 10 kişi kutlar. sıradan bi gün olunca ve adıda noel olunca maşallah yazan yazana. arkadaşlar bu oyunlara gelmetelim kütlürünüzü geçmişinizi unutmayın. !!
dini bayramımız olunca 5 10 kişi kutlar. sıradan bi gün olunca ve adıda noel olunca maşallah yazan yazana. arkadaşlar bu oyunlara gelmetelim kütlürünüzü geçmişinizi unutmayın. !!
Sen sanirim anlamadin konuyu niye actgimi? Konu biz türkler niye hristiyan bayrami kutluyoruz ve niye buna sessiz kaliyoruz. Lütfen konuy tümüyle okuyalim öyle yazalim.
nohoby 38 ısımlı uye sen ne arıza adamsın
işin gücün provakasyon yapmak
akp propogandası yapıyosun
gecen ülkücülere hakaret ettin
staddan sorumlu emniyet amiri konusunda mhp ye iftra atmıssın
forum sorumluları nerde
bu provakatör ne yapmak istiyor
lütfen görevinizi yapın
burda siyaset yapıyor
ha onuda beceremiyor
kulaktan dolma seylerle
ibrahim.onur38
25.12.2009, 03:00
Sen sanirim anlamadin konuyu niye actgimi? Konu biz türkler niye hristiyan bayrami kutluyoruz ve niye buna sessiz kaliyoruz. Lütfen konuy tümüyle okuyalim öyle yazalim.
işte bende onun diyorum. madem başkasının bayramını neden dile getirip tartışma ortamı yaratmaya çalısıyorsunuz. amacları belli. adamlardan çok bizim ülkenin, (mili duygularını unutmus gelenek görenek nedir bilmeyen, avrupadan hada cok içti tüketen) saf insanları daha fazla kutluyo.. böyle ortamlarda konustukça hersey bu konu uzarrrr gider. balık olup oltaya gelmeyin... bu konuyu açmayı bırak azınıza bile almamanız gerekir. tabi gercekten inanıyorsanız...
38ölümüne38
25.12.2009, 04:37
Konu neden kapansin??? Lütfen biraz yazarken bilincli yazalim. Bu konunun acik kalmasi ve güncel kalmasi cok önemli. Su an da Türkiye de Noel in ne oldugu bile bilinmiyor. Noeli olusturup yayanlar bunu yilbasina baglamaya calisiyorlar ama bu Noel ile aslinda Hristiyanlarin dini bir bayramlarini Türkiyeye yaydiklarindan ya haberleri yok, yada bunu kasten yapiyorlar.
Ben türk tv sinde hristiyan cam agaci ve hristiyan yildizi görmekten biktim. Miilletin artik bu konuda uyanma zamani geldi.
Noeliii yilbasina baglayanlar hakliii cunku ikiside hristiyanlariiin bayramiii...!!!
Hangii hoca cikipta yilbasini ickiyle dansozle kutlayiiinn dediii...Hicri yilbasi bile kutlanmaz dua okuyarak ibadet ederek gecirilir!!!!
Noeliii yilbasina baglayanlar hakliii cunku ikiside hristiyanlariiin bayramiii...!!!
Hangii hoca cikipta yilbasini ickiyle dansozle kutlayiiinn dediii...Hicri yilbasi bile kutlanmaz dua okuyarak ibadet ederek gecirilir!!!!
Kutlamak = Icki, Dans, Dansöz demek degildir. Kutlu Dogum Programlari da kutlaniyor. Hicri Yilbasi kutlamasi dedigimiz anda iceriginin nasil olacagini sanirim ayriyeten aciklamamiza gerek yok.
işte bende onun diyorum. madem başkasının bayramını neden dile getirip tartışma ortamı yaratmaya çalısıyorsunuz. amacları belli. adamlardan çok bizim ülkenin, (mili duygularını unutmus gelenek görenek nedir bilmeyen, avrupadan hada cok içti tüketen) saf insanları daha fazla kutluyo.. böyle ortamlarda konustukça hersey bu konu uzarrrr gider. balık olup oltaya gelmeyin... bu konuyu açmayı bırak azınıza bile almamanız gerekir. tabi gercekten inanıyorsanız...
Bu konunun acilis sebebi, noelin yilbasi ile alakasi olmadigini bilmeyen kisilere aktarmak amaclidir. Bunun icin de birazcik provake etmek gerekiyor. Ama bu faydali bir provakedir. Bu sitede bir sürü genc var ve onlari daha cogu seyi bilmiyor onlar da bu vesile ile bu seyleri ögrenmis olur. Amac ve maksat bu, biraz olayi olumlu tarafindan görmek lazim bence.
Herkes bunu bu kadar iyi biliyorsa o zaman türkiye de Noel neden Avrupa ülkelerinden bile daha cilgin kutlaniyor üstelik birde yanlis bir tarihte.
Demekki halk büyük bir yanlisin icinde ve bunu fark etmiyor.
nohoby 38 ısımlı uye sen ne arıza adamsın
işin gücün provakasyon yapmak
akp propogandası yapıyosun
gecen ülkücülere hakaret ettin
staddan sorumlu emniyet amiri konusunda mhp ye iftra atmıssın
forum sorumluları nerde
bu provakatör ne yapmak istiyor
lütfen görevinizi yapın
burda siyaset yapıyor
ha onuda beceremiyor
kulaktan dolma seylerle
Ben siyaset yapmiyorum. Ama foruma bazen öyle yazilar yaziliyorki, asil resmen o yazilar siyaset ve propaganda kokuyor. Ben de bu yazilara cevap yaziyorm. Ha onlar yapinca iyi biz yapinca kötü oluyorsa o zaman bu forum bagimsiz bir forum degildir. Ben henüz forum kurallarini ihlal ettigimi düsünmüyorum.
Önemli: Eger yazilarimdan rahatsiz oluyorsan o zaman beni yasakli üyeler kategorisine alabilirsin. Cünkü bende bir cok sevmedigim sahsi bu sekilde engelliyorum. Görevlileri göreve cagirmana gerek yok, senin yaptigina ne derler biliyormusun, düsünce özgürlügünü kisitlamak, benim düsüncelerim senin hosuna gitmiyor diye. Bundan sonra bosuna bana cevap yazma cünkü yazilarini okumiyacagim. Sistem sagolsun.
ali38_38
25.12.2009, 08:48
En azından bizim kayseride olmuyor öyle şeyler alırlar kestanesini kolasını bilmem neyini yerler ama noel amacı falan yoktur git başkalarının sitesinde aç o zaman bu konuyu , eziklerin sitede açabilrisin onların bi çoğuda kutluyodur :D
he bu arada noelin ne olduğunu bilmeyenler sendenmi öğrencek herkes herşeyi bilirde işine gelmez nohby38 unutma bunu, şu konu kapansın tepem atıyor benim bazılarıda normal demiş bu ne demek hristiyanlığı kabul etmişler yani ? iyi kutlayın bayramınızı
Arkadaşım Kayserisporla ilgili bir sitede sen sürekli bu işlere neden giriyorsun noelin ne olduğunu İstanbulda yaşayan biri olarak çok iyi biliyoruz sen tvlerde gördüğün çam ağaçlarına aldanma bu ülkede %85 Bir kısım Yılbaşını kutlamaz kutlayan müslümanlarda hristiyabların noelini değil yeni bir yıla girdikleri için bunu yaptıklarını söylerler öncedende ülkücülere laf ettin konuyu sildirdik bir ara eskiden futbol günah dedin bir sürü gereksiz zaman kaybı sen bu derin bilgini burda harcama islami bilgi öğrenmek için girilen sitelerede harca biz bu siteye kayserispordan bilgi almak için giriyoruz nasrettin hocanın fıkrasından bile ders çıkarmamışın
bu ülkede %85 Bir kısım Yılbaşını kutlamaz kutlayan müslümanlarda hristiyabların noelini değil yeni bir yıla girdikleri için bunu yaptıklarını söylerler
Mesele de bu. Normal noel ve yilbasi noeli diye bir sey yokki. Ben hic bir Almanin Yilbasi günü örnegin Kurban kestigini de görmedim. Eger gidisata bir dur denilmezse bes veya on sene sonra noel denilen zikkim kültürümüzün bir parcasi olacak endisesindeyim, ama görüyorumki bu endiseyi benden baska tasiyan kimse yok. :)
yılbaşını Kutlayan kesim türkiyede 50 yıl öncede kutluyordu aradan 50 yıl geçti kültürümüzn parçası oldumu hayır 10-15 sene sonrada olmaz kafanı takma
NOHYB38 (http://www.forumkayserispor.org/member.php?u=2958)
Bence çok güzel bir konuya değinmişsin. Şimdiye kadar bu konuda yazılanları okudum. Ama şimdi fikir belirtmek istiyorum.
Kültürümüze sahip çıkmamız lazım kesinlikle. Geberesice maşa medya bizimle alakası olmayan ne varsa yayınlıyor, geçmişimizi kötülüyor, kültürümüzü bozmak için ne imkanı varsa kullanıyor.
Yerin dibine batsınlar. Keza televizyon kanalları da öyle (istisnalar kaidei bozmaz).
Bu konu çok uzun bir konu çok tartışılması gereken bir konu ama bu ortam spor tabanlı olduğu için burada bunu konuşmamız içeriğe aykırı sonuçlar doğuracağı için konuyu burda kapatıyorum.
Ama uygun ortamlarda her şekilde tartışırım, konuşurum.
vBulletin v3.7.4, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.