PDA

Tam Sürümü Gör : Nereden çıktı bu Sevgililer Günü?

DeDe
13.02.2009, 13:39
14 Şubat Sevgililer Günü tüm Dünyada ve Türkiye'de Cumartesi günü kutlanacak. Günün tarihçesi Roma İmparatorluğuna dek uzanıyor...

Tarihçesi Roma İmparatorluğu'na dayanan Sevgililer Günü, yıllar geçtikçe yavaş yavaş sevgililerin, aşıkların birbirlerine aşk mesajları yolladığı bir gün haline geldi. Sevgililer Günü, 1800 yıllardan sonra Amerika'da Esther Howland'ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasından bu yana günümüzde daha çok sayıda insanın kutladığı toplumsal bir olay haline geldi.
Bu günle ilgili ilgili en yaygın görüş şöyle:

Sevgiler Günü'nün başlangıç tarihi eski Roma İmparatorluğu zamanına uzanıyor. Eski Roma'da 14 Şubat günü bütün Roma halkı için önemli bir gündü. Çünkü bu günde Roma tanrı ve tanrıçalarının kraliçesi olan Juno'ya duyulan saygıdan ötürü tatil yapılırdı. Juno ayrıca Roma halkı tarafından kadınlık ve evlilik tanrıçası olarak da biliniyordu. Bu günü takip eden 15 Şubat gününde ise Lupercalia Bayramı başlıyordu.

Bu bayram halkın genç nüfusu için büyük önem taşıyordu. Bunun nedeni ise yaşantıları kesin kurallar ile sınırlandırılmış, bunun doğal sonucu olarak bir birliktelik yaşama şansı olmayan bu gençler sadece bu bayram süresince bile olsa birbirlerinin partneri oluyorlardı. Hangi genç bayanın hangi genç erkek ile bir çift oluşturacağı eski bir gelenek olan ve Lupercalia Bayramı'nın arife günü yapılan bir çekiliş ile belli oluyordu. Romalı genç kızlar isimlerini küçük kağıt parçalarının üzerine yazıp bir kavanoza koyuyorlardı. Genç Romalı erkekler ise kavanozdan bu kağıtları çekerek üzerinde hangi kızın ismi yazıyorsa o kızla bayram eğlenceleri boyunca beraber oluyorlardı. Bu birliktelikler birbirine aşık olan çiftler için bayram süresinin dışına taşıp genellikle evlilikle sonlanıyordu.

Aziz Valentine günü

İmparator 2. Claudius, Roma'yı kendi katı kuralları ile zalimce yöneten bir hükümdardı. Onun için en büyük problem ordusunda savaşacak asker bulamamaktı. Ona göre bu durumun tek sebebi Romalı erkeklerin aşklarını ve ailelerini bırakmak istememeleriydi. İşte bu yüzden Roma'daki tüm nişan ve evlilikleri kaldırdı. Aziz Valentine de Claudius'un hükümdarlığı zamanında Roma'da yaşayan bir papazdı. Kendisi gibi papaz olan Aziz Marius ile birlikte Claudius'un yasağına rağmen gizlice çiftleri evlendirmeye devam etti. Ancak imparator bu durumu bir süre sonra öğrendi. Aziz Valentine insanları evlendirmeye devam ettiği için tutuklandı ve yaptıklarının cezası olarak sopa ile dövülerek öldürüldü. Milattan sonra 270 yılının 14 Şubat'ı Hıristiyan şehitliğine gömüldü.

Aynı zamanlarda Roma'daki putperestler, şubat ayı içinde kutlanan Lupercalia Bayramı'nı kendi putperest tanrıları için kutluyorlardı. Bayram öncesi yapılan geleneksel çekilişi ise seremoniye bağlı kalarak kendileri için uygulamaya başladılar. Hıristiyan Kilisesi'nin ilk kurulduğu yıllarda hizmet veren papazlar bu törenlerin, özellikle de evlenmemiş gençlerin putperestler ile birlikte anılmasından rahatsız oldukları için bir çözüm buldular. Bu gençlerin isimlerinin azizlerle birlikte anılmasını istedikleri için Lupercalia Bayramı'nın başladığı günü Aziz Valentine Günü olarak kutlamaya başladılar.

Saint Valentine ve sevgililer günü

Milattan sonra ilk yüzyıllardan beri her yıl şubat ayının ondördünde kutlanan Sevgililer Günü'nün başlangıcı ile ilgili o günden günümüze kadar gelmiş çeşitli efsane ve hikayeler var. Bazı kaynaklara göre bu özel günün kutlanma sebebi Hıristiyanlığı seçtiği ve bu inancından vazgeçmediği için öldürülen Romalı Aziz Valentine. 14 Şubat 270 yılında ölen Valentine'nin ölüm günü o günden sonra Sevgililer Günü olarak kutlanmaya başlanmış. Efsanenin başka bir yönü ise Aziz Valentine'nin İmparator Claudius hükümdarlığı ile aynı dönemde bir tapınakta papaz olarak hizmet vermesi ile ilgili. Claudius Valentine'i emirlerine uymadığı ve kendisine başkaldırdığı için tutuklatıp öldürdü. Bu olaydan 226 yıl sonra 496'da Papa Gelasius Aziz Valentine'i onurlandırmak için Şubat 14'ü Aziz Valentine Günü olarak belirlemiştir.

Sevgililer Günü'nin ilk kartı

Yıllar geçtikçe yavaş yavaş Şubat 14 sevgililerin, aşıkların birbirlerine aşk mesajları yolladığı bir gün haline geldi. Bununla pararel olarak Aziz Valentine de bütün sevenlerin koruyucu azizi haline gelip böyle anılmaya başlandı. Sevgililer Günü, 1800 yıllardan sonra Amerika'da Esther Howland'ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasından bu yana günümüzde daha çok sayıda insanın kutladığı toplumsal bir olay haline geldi. Bunun doğal sonucu olarak olayın ticari yönü çok gelişti. Neredeyse herkes her yıl 14 Şubat'ta sevgililerine veya eşlerine bu günün ruhu ile bütünleşen, karşı tarafa sevgilerini anlatan hediyeler veriyor.

Kaynak: (ANKA)

ali38_38
13.02.2009, 13:50
Başka gün kıymet bilmezler sevgililer günü kıymete düşer :D sevdiklerinin değerini bilene hergün sevgililer günü :)

M_G
13.02.2009, 14:08
Başka gün kıymet bilmezler sevgililer günü kıymete düşer :D sevdiklerinin değerini bilene hergün sevgililer günü :)

aynen katılıyorum

Muzaffer
13.02.2009, 15:04
Amerikan politikası..
Amaç para harcatmak :)
Sevgililer günü,babalar günü,anneler günü,diğer günler, günleri sevenler günü vs...

Salih38
13.02.2009, 15:05
İgrenc bi gün ya ..

Bir sürü dert tasa ..

METİN
13.02.2009, 15:07
EVET BU GÜNLERİN SONUNU BİR DEFA KUTLANACAK KIYAMET GÜNÜ SÜSLEYECEK Kİ O GÜNÜN AZAMETİNDENDE RABBİME SIĞINIRIM.

karizmatix
13.02.2009, 15:58
EVET BU GÜNLERİN SONUNU BİR DEFA KUTLANACAK KIYAMET GÜNÜ SÜSLEYECEK Kİ O GÜNÜN AZAMETİNDENDE RABBİME SIĞINIRIM.

+1966

ademdolgun
13.02.2009, 17:21
Bence cok sacma bu tip günler, sevgililer günü, evlilik yildönümü, anneler günü, dogum günü vs vs felan diye bircok sacmalik ve bunlardada hep kadinlar bekler hediyeyi erkeklerden sanki kadin erkegin sevgiliside,erkek kadinin sevgilisi degil

ibrahim1299
13.02.2009, 18:41
Sıradan bir gün:D

LEVENT ŞEKER
13.02.2009, 19:18
Sıradan bir gün:D

+1966

3838
13.02.2009, 19:42
Kayserililer günü :D

Fatih Y.
13.02.2009, 19:56
Necati İmzana bende katılıyorum

Başka sevgileri görmedi gözümüz.Kutlu olsun KAYSERİM Sevgililer Günümüz...

M_G
13.02.2009, 20:15
olaya degisik bir bakıs acısı getiriyim
bir baska forumda okudugum olayı yazayım
daha lise yıllarındayız bizim arkadas kız arkadasına cicek almıs 2 milyon verip sevgililer günüde
aradan 2 ay gecti yine cicek alacagız bir arkadasa adama kac lira dedik 500 bin lira dedi
bizim eleman herife bayagı bir saydırdı lafları

Ziya DİNÇSOY
13.02.2009, 21:09
Amerikan politikası..
Amaç para harcatmak :)
Sevgililer günü,babalar günü,anneler günü,diğer günler, günleri sevenler günü vs...

:) :) :)

SauroN
13.02.2009, 21:45
Bencede cok sacma ve Ejnebilerin cıkardıgı maksadı ; Para harcamak vs. şeyler olan bir gün. Bir arkadasımızın dediği gibi baska gün kıymet bilmezler.Sevgililer günüde değerini anlarlar.Allahın Günü bitmiyorya

bcengiz38
13.02.2009, 23:19
bekarlar ve sevgilisi olmayanlar için tek mutlu gün 14 şubat :) dert yok dırdır yok.zaten kriz var kardeşim bu sene atlasak olmazmı 14 şubatı.direk 15 şubata geçelim hem maaş günü cebimiz kısa bir süreliğinede olsa para görür ...

kiLLa
14.02.2009, 00:08
Sevmeyen bir çok insanın sevmeyişinin altında yalnızlık yatar.Yalnızlığın en acıttığı gündür.Etrafında mutlu çiftleri gördükçe sinir katsayın artar.
Ayrıca ticaretle uğraşanların acayip para kırdığı bir gündür.
Bence de gerekli bi gün insanın 1 yıl içinde 1 gününü sevgilisine ayırması çok mu kötü ?

Salih38
14.02.2009, 00:12
Şimdi İstanbula giden kargoları araştırmasam yok hediyeydi olmadı ucak bileti yok otobüs tren vs.. severdim bugünü ama sevmiycem işte :)

Bu günü tüm Kayserisporlulara ithaf edelim bide sevdiklerinin yanında olanlara ..

M_G
14.02.2009, 10:14
Sevmeyen bir çok insanın sevmeyişinin altında yalnızlık yatar.Yalnızlığın en acıttığı gündür.Etrafında mutlu çiftleri gördükçe sinir katsayın artar.
Ayrıca ticaretle uğraşanların acayip para kırdığı bir gündür.
Bence de gerekli bi gün insanın 1 yıl içinde 1 gününü sevgilisine ayırması çok mu kötü ?

365 gün icinde sadece 1 günü sevgilisi harcamak biraz tuhaf
sırf satısları artırmak icin yapılmıs bir tuzak sevgililer günü olmasa insan sevdigi bir insana hediye almayacakmı?

Tim
14.02.2009, 11:35
bekarlar ve sevgilisi olmayanlar için tek mutlu gün 14 şubat :) dert yok dırdır yok.zaten kriz var kardeşim bu sene atlasak olmazmı 14 şubatı.direk 15 şubata geçelim hem maaş günü cebimiz kısa bir süreliğinede olsa para görür ...
celalettin abi sende olmasan bu forumda beni kim gülürecek:)
no woman no cry:yes:

kiLLa
14.02.2009, 12:16
365 gün icinde sadece 1 günü sevgilisi harcamak biraz tuhaf
sırf satısları artırmak icin yapılmıs bir tuzak sevgililer günü olmasa insan sevdigi bir insana hediye almayacakmı?

Bizim milletimiz hediye almayı sevmez.İstisnalar olabilir ama kaideyi bozmaz.
Hediye alacak tabiki ama hediye almak için vesileler vardır yıldönümü , doğum günleri vs. bu günler insanın sevgisini çok net belli edebileceği günlerdir o yüzden çok güzel günler bunlar :)

JACK SPARROW
14.02.2009, 19:45
Ben şahsen böyle düşünmüyorum.
Bu tür uygulamalara karşı çıkanların mantığı;
''Annelerimizi, babalarımızı yılda sadece bir günde mi anacağız?'' türünden.
Olaya bir de şu yönden bakalım,bu günler insana özel anlam yüklüyor. Tabi ki onları hatırlamak,sevindirmek için sadece bir gün yetmez.
Ama bir gün onlar için özel olursa anlamlı olur.İnsan psikolojisi de bunu ister.
''Yılda bir gün çok az,o yüzden bu günler çok saçma.'' diyenler -genellikle- bir gün bile ayırmayanlar oluyor.Benim düşüncem bu.

M_G
14.02.2009, 20:01
Ben şahsen böyle düşünmüyorum.
Bu tür uygulamalara karşı çıkanların mantığı;
''Annelerimizi, babalarımızı yılda sadece bir günde mi anacağız?'' türünden.
Olaya bir de şu yönden bakalım,bu günler insana özel anlam yüklüyor. Tabi ki onları hatırlamak,sevindirmek için sadece bir gün yetmez.
Ama bir gün onlar için özel olursa anlamlı olur.İnsan psikolojisi de bunu ister.
''Yılda bir gün çok az,o yüzden bu günler çok saçma.'' diyenler -genellikle- bir gün bile ayırmayanlar oluyor.Benim düşüncem bu.

bir gün olayını ben yazdıgım cevap veriyorum
ne idügü belli olmayan bir olay
hem dini acıdanda yeri olmayan bir olay
hemde sevdigin bir insana sadece yılın bir günü hediye alma sacma geliyor bana
bunu yazarkende persembe aksamı bu forumdaki chatte burdaki arkadaslardan hediye konusunda yardım isteyen biri olarak yazıyorum
bu olaylara karsı degilim ama bana göre tek belli bir gün hediye almak sacma
mesela ben sevdigim insana ramazan ve kurban bayramında da hediye alırım

kaka_leite
14.02.2009, 21:37
öyle bir zaman gelecekki hergün bişeyi kutlayacaz malesef :(

ali38_38
14.02.2009, 22:33
Muhi abi yapalımmı bi kakalar günü :D:D kakaaaaaaaaaaaaaa

13
14.02.2009, 22:48
Muhi abi yapalımmı bi kakalar günü :D:D kakaaaaaaaaaaaaaa

Oldu canım ortalıgı ... götürsün :D

karizmatix
14.02.2009, 22:57
+ :D:D +

KS 1966
15.02.2009, 01:22
çok abartıyolar bu günü ne var bu günde
sevgililer günüymiş peh !

ali38_38
15.02.2009, 14:55
muahhaa :D:D güzel espiriydi

muptela_38
15.02.2009, 15:42
geçti bitti kurtulduk..

sırada bu günlerimiz var şimdiden hayırlı olsun

Sivil Savunma Günü 28 Şubat

Dünya Kadınlar Günü 8 Mart

Dünya Tüketiciler Günü 15 Mart

:):)

GüLoCan
15.02.2009, 22:12
sacma,, sevene her gun bayram..:) kiymet bilene her gun sevgiler gunu...

eger bir sevgilin varsa zaten her gun sevgili gunu degilmidir??...