PDA

Tam Sürümü Gör : Türk Spor Tarihinin Acı Günü 17 Ekim 1967

şan38
17.10.2007, 19:31
Türk spor tarihinin en acı günü

Bundan tam 40 yıl önce bugün. Kayseri-Sivas karşılaşmasında tam 43 futbolsever yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı. Tarihteki bu acı olay hafızalara kazındı...
17 Ekim 2007 17:49

Bundan tam 40 yıl önce bugün, Kayserispor-Sivasspor arasında oynanan maçta tam 43 futbolsever yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı...

O yıllarda futbol heyecanı tüm yurdu sararken, her ilin yeni yeni takımları kurulmuş ve bu da kentler arasında büyük bir rekabeti beraberinde getirmişti. Ancak bu rekabet, saha içinden çok saha dışına sıçramış ve tribünlerde veya stat dışlarında çirkin olaylara, hatta kanlı cinayetlere kadar uzanmaya başlamıştı.

Bursaspor-Eskişehirspor maçından sonra çıkan ve caddelerden, şehirlerarası karayollarına kadar uzayan olaylar, 17 Ekim 1967 günü Kayseri'de oynanan, Kayserispor-Sivasspor maçına kadar sıçradı.

Maç esnasında tribünlerde başlayan, sokaklarda devam eden kanlı olaylar, ancak askeri birliklerin olaya müdahelesiyle bastırılabilmişti. Bu sırada Sivas'ta Kayserililer'e, Kayseri'de de Sivaslılara ait iş yerleri tahrip edilmişti.

Ancak kavgaların acı bilançosu, olaylar yatıştıktan sonra ortaya çıkabilmişti. Kayseri'de patlak veren olaylarda tam 43 futbolsever yaşamını yitirmiş ve yüzlerce kişi de yaralanmıştı.

Anadolu'nun futbola yeni yeni ısındığı o günlerde, futbolun kan ve kavga getirmesi, ilerki yıllarda yaşanacak acı olaylar için de çok kötü bir emsal oluşturmuştu.

13
17.10.2007, 19:42
gerçekten çok acı bir olay.. fotograflardan felanda anlaşılıyor.. inşallah ülkemizde bidaha böle olaylar yaşanmaz

Erkan
17.10.2007, 20:45
Bu bilgi ve fotoğrafları daha önceden vermiştim fakat konu kapatılmıştı
http://forum.kayserispor.org/showthread.php?t=602&highlight=kayseri+sivas

LEVENT ŞEKER
17.10.2007, 23:11
Bu bilgi ve fotoğrafları daha önceden vermiştim fakat konu kapatılmıştı
http://forum.kayserispor.org/showthread.php?t=602&highlight=kayseri+sivas
bu konu onceden acılmıstı

Quaresmaa
17.10.2007, 23:27
hakedene olur böyle şeyler acı macı ama kaşınananı kaşırlar

ademdolgun
18.10.2007, 00:01
hakedene olur böyle şeyler acı macı ama kaşınananı kaşırlar

Mustafa´m bu mesaji sana yakistiramadim hic kusura bakma ama ne olursa olsun TÜRK milleti ne kaybediyorsa siddetten kaybediyor

Quaresmaa
18.10.2007, 00:10
Mustafa´m bu mesaji sana yakistiramadim hic kusura bakma ama ne olursa olsun TÜRK milleti ne kaybediyorsa siddetten kaybediyor

abi ben herzaman derim hak edenen buluuurr

YAKAMOZ_38
18.10.2007, 11:48
mustafaya katılıyorum kaşınanı kaşırlar hakeden herşeyi bulur olayları çıkartan sivaslılardı

sobek
18.10.2007, 12:41
arkadaşımın babasının anlattığına göre bir çocuğun iki bacağından tutarak öldürmüşler bunlar çok üzücü olaylar umarım bir daha asla yaşanmaz ..

Ayhan BAYNAL
18.10.2007, 13:11
Arkadaşlar,
Bu konu çok hassas bir konu. O yüzden tekrar dillenmesi elimize bir şey geçirmez. Ama kulaktan duyma olaylar olarak anlatılması ne kadar doğru o da başka.
Yeri geldiğinde tüm detayları ile belgeleri ile burada bir yazı dizisi hazırlayacağım.
Bu yazı dizisinde Hem Sivas, Hem Kayseri taraftarlarının canlı şahitleri ile bir likte.

realk@yseri
18.10.2007, 13:29
zamanında olmuş,ama şimdi olsa valla adamın anasını ağlatırlar ölenlerin toprağı bol olsun

Mükremin
18.10.2007, 13:52
23.03.2007 tarihinde www.haberci38.com ve Kayseri Havadis Gazetesi'nde yayınlanmış köşe yazım....

Yazı, internet üzerinden 595 okuma almıştır.

Sivas Olayları...

Tarihin tozlu yapraklarından bir olay anlatacağım. Bire bir canlı tanığı olmadığım bu olay yıllardır büyüklerden biz gençlere anlatılır durulur.

Yer: Kayseri Atatürk Stadı

Sezon: 1967-1968

O sezon 1. lige yeni yükselen Sivasspor ve Kayserispor tarihinde ilk kez resmi bir müsabakada karşı karşıya gelecektir. Bu ilk resmi maç 17 Eylül 1967 tarihinde Kayseri’de oynanacaktır.

Kayserispor-Sivasspor

Maç günü 40 otobüs, 20 minibüs ve trenle şehre gelen 5 bin Sivaslı taraftar, sabahın dördünden itibaren şehre yayılarak takımları lehinde tezahüratlara başlar. Günün asayiş kayıtlarına göre bazı Sivaslıların şehirde bulunan geneleve gittiği ve burada çıkan kavgada dördünün yaralandığı belirtiliyor. Ayrıca şehrin asayişini bozan 6 Sivaslı da merkez karakolunda tutuklanır.

Bu olayların da etkisiyle polis, stada giren Kayserili ve Sivaslı taraftarlar üzerinde aramalar yapmış fakat kayda değer bir şey bulamamıştır. Maçtan sonra en çok tartışılacak konulardan birisi olacak bu durum emniyetin önemli hatalarından biri olarak gösterilir. Maç saat 16:00da başlar. Stadyumu dolduran 21 bin kişi tezahüratlarla takımlarna destek olurlar. Maçın 20. dakikasına gelindiğinde Kayserispor forveti Küçük Oktay’ın attığı gol olayları tetikler. Hala çok net olmamasına rağmen olayın tanıklarının ifadelerine göre gole sevinen Kayserili çocuklara karşı Sivas tribünlerinden tepki başlar. Sivaslı taraftarların elma paketlerinin altından çıkardıkları taşları çocuklara atması üzerine panik başlamış ve kaçmaya başlayan çocuklardan ikisi ezilerek ölmüş tür. Kayserispor taraftarları taş, sopa, bıçaklarla Sivaslı taraftarların üzerine yürümeye başlar. Bu hareket üzerine de Sivas tribünlerinde başlayan panik büyük bir faciaya yol açacaktır. Binlerce Sivaslının kapılara yüklenmesi ve stat çıkışındaki düzensizlikler 38 Sivaslının olay yerinde havasızlık ve sıkışmadan ötürü can vermesine yol açar. 300’ü aşkın kişi de taş, sopa ve bıçaklarla yaralanır. Stadın dışına kendilerini atan Sivaslılar ise etrafa park edilmiş 60 kadar Kayseri plakalı arabanın ve spor salonunun çerçevelerini indirerek toplu halde stadın 5 kilometre uzağına parkedilmiş araçlarına doğru yol alır. Derhal yola çıkan taraftarlar şehrin 50 km dışında durdurdukları Kayseri plakalı araçları ateşe verir. (Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi kayıtları)

Şu an hayatta olan ve zamanın fanatik Kayserisporlusu dedem, Kayseri Devlet Hastanesi’nde hasta yatarken, bu maçı izleyebilmek için doktorları ekerek bu olaya bizzat tanıklık etmiştir. O gün bugündür de Atatürk Stadı’nda maç izlememiştir.

Her Kayserispor-Sivasspor karşılaşması oynanacağı zaman bu tatsız olayların tekrar yaşanma ihtimali kafamı kurcalar durur. Özellikle Kayserispor’un Sivas deplasmanına gittiği zaman. Gerçekten tarihimizin en kara olayıdır bu. Öyle ki, o zamana kadar Sivas’ta bulunan Kayseri Caddesi, Atatürk Caddesi olmuş.

Neyse ki unutuldu

Son zamanlarda bu tür büyük olaylar büyük Anadolu takımlarının karşılaşmalarında meydana gelmezken, taraftar grupları ise dostluk kurmaya başlaı. Bu oldukça sevindirici bir durum.

Kayserispor ve Erciyesspor Süper Lig’de büyük başarılara imza atıyorlar. Ama Kayserispor teknik direktörü Ertuğrul Sağlam ve Erciyesspor’un son üç teknik direktörü Mustafa Uğur, Werner Lorant ve Bülent Korkmaz, Kayseri taraftarlarının takımı yeterince ateşleyemediğini deplasmana gelen takımlara, Kayseri’nin güçlü bir deplasman olduğunu hissettiremediklerinden yakındılar, yakınıyorlar. Tribünler her hafta, İşadamı Hacı Boydak’ın sayesinde (!) tıklım tıklım doluyor. Az da olsa takımı destekleme de var ama eski günlerden kalan alışkanlıklardan biri olan Kayseri takımları glip gelse de, mağlup olsa da taraftarın stadı terketmesi yadsınamaycak bir gerçek. Bizim taraftarımız kimlik değiştirdi. Eski fişlenmiş Kayseri taraftarı şuan Türkiye’de örnek gösterilecek bir muhabbetle takımlarına bağlılar. Özellikle şehrimizde iki takım olmasına karşın, bu iki takımın ayrı ayrı tarftar grubu da bulunmuyor. Bu kadar güzel bir portre gibi tribününüz varken sayın Ertuğrul Sağlam, ne yapmak istiyorsunuz?

zirveci38
18.10.2007, 14:57
abi ben herzaman derim hak edenen buluuurr

Atatürk Stadında 40 yıl önce oynanan o maçın canlı şahitlerinden biri olarak bu sitede kulaktan duyma olduğu kadar abartılı duyumlar üzerine yorum yapılmasını tabii ki isteyemem.
O günkü şartlarda yerel basınımız özellikle FOTO konusunda çok yetersizdi.Maçtaki fotolar genelde ulusal basının Kayseri muhabirlerince çekilip ilgili yerlere ulaştırıldı.Ama, herkesin tanıdığı bir Foto Sez Hüseyin Özdeniz ile Allah rahmet eylesin Ahmet Zeren arkadaşımız, halen Dünya gazetesinde çalışan Mahmut Sabah ağabeyimiz ve sivillerden de Nurettin abimiz olayın fotolarını gerek saha içinde, gerekse morgda çekenlerdir.
"Hak eden bulur , kaşıyanı kaşırlar " diye bir yaklaşım olmamalı.Sporda KAN-ŞİDDET-KAVGA bize ne kazandırır ki ? Olan yine Kayserimize oldu ve yıllarca haketmediğimiz halde gittiğimiz her şehirde KATİLLER olarak tepki aldık. Bir deli kuyuya taş attı, diğerleri binlerce kişi bu taşı çıkartamadı yani...Olay gününü bugün gibi hatırlıyorum.İnanın, kargaşa Sivasspor tirübünündeki eli bayraklı şişman birinin tahrikleri ve Kayserispor tribünlerine saldırmasıyla başladı.Ölenlerin içinde inşallah o da vardır derim, çünkü en çok o haketmişti.Olayı çıkartan, tahrik eden, körükleyen o şişman adamdı.Erciyes kale yan taraftaki misafir tribününden olanları dehşetle izlemiştik.
Yazık oldu...Bu olay Türk futboluna KARA GÜN olarak geçmiştir.Her zaman yazıyorum, yine yazacağım : O maçı 11-0 kaybetseydik te bu olay olmasaydı keşke...Yorumlarda itidalli olmalı, kimseyi tahrik etmemeliyiz.Eğer doğru bulunacaksa, bu ancak gerçekleri yazmakla olacaktır.Ayhan Baynal kardeşimizin hazırlayacağı SİVAS belgeseli, durumu daha net şekilde açıklayacaktır umarım.

anti_ist_38
18.10.2007, 21:48
guzel yazı mukreminnn

LEVENT ŞEKER
18.10.2007, 23:18
kapatın şu konuyu ortalıkta bu konu onune gelen bu konuyu acıyor gelecege bakalım gecmıse mazı ....gazı derler gelecekteki sevgı saygı dolu yıllara bakın

Quaresmaa
19.10.2007, 00:49
Atatürk Stadında 40 yıl önce oynanan o maçın canlı şahitlerinden biri olarak bu sitede kulaktan duyma olduğu kadar abartılı duyumlar üzerine yorum yapılmasını tabii ki isteyemem.
O günkü şartlarda yerel basınımız özellikle FOTO konusunda çok yetersizdi.Maçtaki fotolar genelde ulusal basının Kayseri muhabirlerince çekilip ilgili yerlere ulaştırıldı.Ama, herkesin tanıdığı bir Foto Sez Hüseyin Özdeniz ile Allah rahmet eylesin Ahmet Zeren arkadaşımız, halen Dünya gazetesinde çalışan Mahmut Sabah ağabeyimiz ve sivillerden de Nurettin abimiz olayın fotolarını gerek saha içinde, gerekse morgda çekenlerdir.
"Hak eden bulur , kaşıyanı kaşırlar " diye bir yaklaşım olmamalı.Sporda KAN-ŞİDDET-KAVGA bize ne kazandırır ki ? Olan yine Kayserimize oldu ve yıllarca haketmediğimiz halde gittiğimiz her şehirde KATİLLER olarak tepki aldık. Bir deli kuyuya taş attı, diğerleri binlerce kişi bu taşı çıkartamadı yani...Olay gününü bugün gibi hatırlıyorum.İnanın, kargaşa Sivasspor tirübünündeki eli bayraklı şişman birinin tahrikleri ve Kayserispor tribünlerine saldırmasıyla başladı.Ölenlerin içinde inşallah o da vardır derim, çünkü en çok o haketmişti.Olayı çıkartan, tahrik eden, körükleyen o şişman adamdı.Erciyes kale yan taraftaki misafir tribününden olanları dehşetle izlemiştik.
Yazık oldu...Bu olay Türk futboluna KARA GÜN olarak geçmiştir.Her zaman yazıyorum, yine yazacağım : O maçı 11-0 kaybetseydik te bu olay olmasaydı keşke...Yorumlarda itidalli olmalı, kimseyi tahrik etmemeliyiz.Eğer doğru bulunacaksa, bu ancak gerçekleri yazmakla olacaktır.Ayhan Baynal kardeşimizin hazırlayacağı SİVAS belgeseli, durumu daha net şekilde açıklayacaktır umarım.

tamam güzel yazı sen canlı görmüş olabılırsın ama bak sende benım gıbı düşünüyorsun tahrik ettıler diyorsun ha tahrık ettıler dedın ha kaşındılar aynı şey
peki sporda kavga yok dıyrouzda o küçüç simitci çocugun suçuneydi de p... ler öldürdüler ona yazıkdeğilmi bugünde olsun aynı olay bende stadda olayım değil40 40 katliam yapmazsam namerdim nedemek yav çocuğu katletmek orada geçin arkadaşlar ben anlamam öyle işleri ortada bacakları ikiye ayrılan zavallı bir çocuk yokmu

superluxsick38
19.10.2007, 02:36
Bir hiç uğruna 40 kişinin ölmesi; 40 katliam yapmazsam namerdim diyene kadar o ölenlerin yakınlarının yerine koy kendini birazcık vicdan varsa sende.

Allahın verdiği canı Allah alır güzel kardeşim bunu sok kafana.

pitbull_ahmet
19.10.2007, 12:34
ayhan bey tabı kulaktan duyma herkezın soledıgı su olayları yasayan kısılerı bı sıze zahmet konusmalarını sıtede yayınlarmısınız lutfen...ama bakın arkadaslar bu ne kadarda kulaktan duyma olsada yınede sıvaslı taraftarların taskınlıyla olmus bısey zaten sıvasın ınsanı bılıyosunuz bıraz salaktır yıyemıyce y..... altına yatmıslar vede olan olmus ne kadarda sıddetın kotu oldugunu bılsekte az bıle olmus o salaklara kusurabakmayında o ankı atmosferde olmayı cok ısterdım vede bende 1 2 kısıyı oldurmek ısterdım sahsen :thumbup::thumbup::thumbup:

pitbull_ahmet

zirveci38
19.10.2007, 15:20
Ayhan Baynal arkadaşımızın hazırlayacağı Sivas belgeselinin büyük bir sabır ve merakla beklendiğini biliyorum.Bu güzide sitede yorum yapan arkadaşlarımızın olayı kaşımak yerine DERS çıkartmaları daha iyi olmaz mı acaba ? Mesela aşağıya aldığım alıntıda pitbull_ahmet rumuzuyla yazan kardeşimiz, Sivaslılar salaktır.Orada o atmosferde olmayı çok isterdim ve de 1-2 kişiyi öldürmek isterdim diye yazabiliyor.Hayret ? Demek ki şehrimizin imajının YOK edilmesi için bekleşen ve hala DERS alamayanlar varmış.Ne olur, bu konuyu kaşımayalım.Sivas,kars,Ardahan,Elazığ ,Bursa farketmez..Hepsi bizim insanımız değil mi ? Bir maç için insanlara kıymaya değer mi ?
Ancak burada olayın tarihinin yanlış aktarıldığını da yinelemem gerekiyor : Sivas olayları 17 Eylül 1967 de oldu.Ekim ayında değil...Bu olayı gören ve sonuna kadar üzüntüden kahrolan biriyim.Şimdiki nesillere bunu anlatmak hiç te kolay olamayacak ne yazık ki...:thumbdown:

ayhan bey tabı kulaktan duyma herkezın soledıgı su olayları yasayan kısılerı bı sıze zahmet konusmalarını sıtede yayınlarmısınız lutfen...ama bakın arkadaslar bu ne kadarda kulaktan duyma olsada yınede sıvaslı taraftarların taskınlıyla olmus bısey zaten sıvasın ınsanı bılıyosunuz bıraz salaktır yıyemıyce y..... altına yatmıslar vede olan olmus ne kadarda sıddetın kotu oldugunu bılsekte az bıle olmus o salaklara kusurabakmayında o ankı atmosferde olmayı cok ısterdım vede bende 1 2 kısıyı oldurmek ısterdım sahsen :thumbup::thumbup::thumbup:

pitbull_ahmet

pitbull_ahmet
19.10.2007, 15:46
YA SEN NEDEMEK ISTIYOSUN BANA AKILMI VERIYOSUN BU SITEDE HERKEZ FIKRINI SOYLEYEBILIR SEN KARISAMAZSIN BANA TAMAMMI BENIMLE BI SORUNUN VARSA BU SITEYE GIRIPTE KONUSMA GEL YUZUME SOYLE SIVASLILARI SEVMIYORUM KARDESIM ONLAR BASLATMIS BU OLAYI VE BIZIMKILERDE ELINE SAGLIK TEMIZLEMISLER ISTE VARMI OTESI....ARKADASLAR BU SITEDE KOTU BISEY YAZDIYSAM HERKEZDEN OZURDILIYORUM AMA BANA KARSI KIMSE SIVASI SAVUNAMAZ ONLAR CAMİ DUVARINA İŞEMİŞLER BİZİMKİLERDE GÖREVİNİ YAPMIŞ

PİTBULL_AHMET AYHAN ABI YAZINI BEKLIYORUM BU TARTISMA KONULARINA COK GIRIYORUM OZURDILERIM AMA SIZDE HAK VERIN BIRAZ:shake2:

ANT!bizans
19.10.2007, 15:51
hakedene her şey olur........

pitbull_ahmet
19.10.2007, 15:55
Oyle Degilmi Gardas Hakeden Adama Hersey Olur Onlar İŞemİŞler Bİ Kere Cami Duvarina Akilli Durana Kayserililer Bisey Yapmaz Sen Yeterki Cakallllllll Olmaaaaaaa

Pİtbull_ahmet